No hi ha lluita anticapitalista sense lluita feminista

Des de l’organització de les Primeres Festes Anticapitalistes de Mataró volem reivindicar que assumir la lluita anticapitalista vol dir eradicar totes les formes de submissió, opressió, explotació i esclavitud que imperen en el sistema actual, per això mateix creiem que la lluita contra el sexisme i el patriarcat ha d’estar sempre present en qualsevol tipus de lluita.

El patriarcat, en totes les seves formes de violència i opressió per a perpetuar una estructura jeràrquica i agressiva, és una manifestació directa del capitalisme. No només és l’explotació directa que pateixen les dones per part dels homes pel que fa als àmbits institucionals, socials, educatius, laborals i domèstics, sinó també és la constant intromissió en el dret al propi cos de la dona, el seu dret a decidir sobre tots i cadascun dels aspectes de la seva vida, la vulnerabilitat extrema a la què se la sotmet des de petita, l’acceptació de la violència física i verbal en totes les esferes de la vida quotidiana i l’amplificació i enquistament dels micromasclismes com a formes habituals de relació entre gèneres. És per tot això que entenem que l’eradicació del patriarcat ha de ser i formar part de la lluita anticapitalista.

Des de l’assemblea vam decidir apostar per reservar un espai específic en què es ressaltés el paper de les dones també en les esferes que nosaltres dibuixem conjuntament (com són les festes populars). Així, les festes començaran amb una nit en clau femenina, amb l’actuació de diverses agrupacions musicals i pds, totes elles dones. A més, durant les festes hi haurà altres activitats relacionades que seran treballades amb perspectiva de gènere i amb especial èmfasi pel col·lectiu feminista A Cavall de Forques.

Volem aprofitar aquestes línies per a reivindicar la necessitat d’un llenguatge no androcèntric a través d’un ús responsable de les paraules, basat en els mots asexuats i el femení genèric com a estratègia de visibilització dels micromasclismes i de la necessitat de la societat de trencar totes les cadenes que oprimeixen les dones, també mitjançant el llenguatge. Aquest és un codi que configura el nostre pensament i sempre ha estat emprat pels poders polítics amb aquests fins, per això creiem necessari oposar-nos en la pràctica quotidiana amb un nou llenguatge que trenqui amb l’omissió de la part femenina. La gran majoria de frases que pronunciem cada dia poden ser neutralitzades quant a gènere, ja que la llengua és prou rica per a obviar el masculí com a genèric universal (professorat, veïnat, estudiantat, plantilla…), per aquesta raó apostem per l’ús del femení, ja que no només engloba la feminització que volem recuperar, sinó que al mateix temps incideix en el terme persones, englobant tant a l’home com a la dona.

Creiem que ha de ser una eina per a començar a trencar amb la criminalització que pateixen i patim les dones des del dia que naixem. I no només les dones, sinó també les persones que no encaixen amb un rol social establert; les que no volen seguir patrons conductuals, reproductius, de cures, domèstic, socials…, i totes aquelles dones, homes, transexuals, que volen reivindicar uns drets que amb la invasió absorbent del capitalisme cada vegada són més escassos. Per això només ens queda intentar enderrocar el capitalisme.

femini

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s