L’ocupació d’habitatges i les cooperatives de treball són alternatives reals

No implica esforços d’anàlisi massa grans el fet d’assenyalar l’accés a l’habitatge i al treball com dos dels problemes més greus que se’n deriven de la crisi actual (o estafa o reflex directe del capitalisme en la seva fase més agressiva). Pel que fa al problema d’accés a l’habitatge, és evident que hi ha hagut una política deliberadament agressiva per a forçar el sobre endeutament de les famílies, estafar-les amb contractes sovint rallant el frau de llei i provocar la seva dependència directa a les entitats bancàries, fet que ha permès exercir així un major control social sobre les mateixes.

La situació d’atur estructural, l’empobriment de les condicions econòmiques i laborals de les treballadores, la poca flexibilitat que presenten les entitats financeres i la nul·la voluntat de les forces polítiques institucionals fa relluir una de les solucions que durant dècades ha estat reivindicada per determinats col·lectius okupes però que fins ara no havia tingut l’acceptació social que es mereix, que és l’ocupació d’habitatges, pisos i cases desocupades, per a recuperar el seu valor d’ús social i deslligar el dret a sostre de les dinàmiques especulatives del capitalisme.

D’altra banda, quan el repartiment just del treball i la riquesa no és assumit pels gestors de les polítiques sociolaborals, les oportunitats laborals no només disminueixen sinó que a més és precaritzen, generant situacions que moltes vegades són clarament d’esclavitud. Contractes temporals precaris, sous insultantment baixos, inexistent cobertura social… són algunes de les situacions que cada vegada més han d’acceptar les treballadores si volen vendre la seva força de treball. Per a aquesta realitat es postulen, però, dues possibilitats que són complementàries.

Per una banda, la necessitat urgent i ineludible de fer resistència i reconquerir els nostres drets socials i laborals; per l’altra, la de treballar en formes d’autoocupació i potenciar la constitució de cooperatives de treball, intercooperació i altres formes productives que permeten una distribució del treball i els mitjans de producció més justa. D’aquesta manera es permet ubicar a les persones novament en el centre dels interessos de la societat, generant els drets socials pel simple fet d’existir. Per això mateix creiem que l’ocupació és una alternativa justa, legítima i real.

base

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s