El consum responsable i les cooperatives de consum com a acció constant en el temps de resistència al capital

En un sistema social basat en l’extracció directa de la plusvàlua de la classe treballadora per part d’aquells que disposen dels mitjans de producció, apostar per formes de consum que no potenciïn aquests processos econòmics implica, pràcticament per definició, mostrar una actitud de resistència al capitalisme i de construcció conjunta d’una nova relació entre els sistemes de producció i la societat.

D’altra banda, la sobirania econòmica implica la capacitat que tenen els pobles a decidir sobre les polítiques de producció del seu territori. Això és només possible quan els cicles de producció-consum comporten petites distàncies i potencien la proximitat que permet la interlocució entre els diferents subjectes implicats en el cicle. És a dir, aquell consum centrat en la proximitat amb els productors locals serà més capaç d’incidir en els dissenys productius, potenciant la producció d’allò que la societat realment necessita, i no pas allò que es traurà al mercat a l’espera que sigui absorbit per algun consumidor despistat. Altres premisses, no menys importants pel que fa al consum responsable, se centren en el consum de productes que no han comportat relacions d’explotació laboral inhumanes (comerç just) i la producció dels quals ha estat respectuosa amb el medi ambient (ecològic).

Per tal de poder facilitar aquest tipus de consum que les grans multinacionals obvien hi ha fórmules històriques que han demostrat ser extraordinàriament eficients, com són les cooperatives de consum o associacions de consumidores. Aquestes, no només treballen per a procurar un consum just, ecològic i de proximitat a les seves sòcies, sinó que funcionen com un exercici constant d’autoorganització, cooperació i treball en equip, un entrenament a escala veïnal constant i la possibilitat d’evidenciar els resultats de les sinergies que es creen quan ens articulem colze a colze per a donar resposta a aquells objectius que realment volem aconseguir.

coopesconsum

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s